Maliyet nedir?

Maliyet Nedir?

Maliyet, çok değişik görünümlerde ve hemen her konuda karşımıza çıkabilen son derece esnek bir kavramdır.

Maliyet: amaçlanan bir sonuca ulaşmak için katlanılması gereken esirgemezliklerin (fedakârlıkların) genellikle parayla ölçülebilen toplamıdır.Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi, ulaşılmış olan ya da ulaşılmak istenen her farklı sonuç için ayrı bir maliyet söz konusu olabilir. Hemen her sonuç, bir eylem veya etkinlik (faaliyet) sonunda ortaya çıkar. O sonuç için katlanılan esirgemezlikler de bu etkinlik sırasında söz konusu olur. Herhangi bir sonucun maliyeti, gerçekte o sonucun doğması için yapılan etkinliğin yol açtığı maliyet anlamındadır.

Maliyet kavramı öncelikle etkinliklerle bağlantılı bir kavram olup, sonuçlarla ilgisi daha sonra gelir. Aynı sonuç değişik etkinliklerle elde edilebilir. Örneğin bir mal satın alınabilir ya da işletme içinde üretilebilir. Bu durumda, söz konusu malın maliyeti dendiğinde, o malın “alış” maliyetinin mi, yoksa “üretim” maliyetinin mi amaçlandığını belirtmek gerekir.

Maliyetler Nasıl Saptanır?

Tüm kararlarda olduğu gibi, maliyet birimlerinin (maliyeti saptanacak şeylerin) belirlenmesinde de temel ölçüt maliyet/yarar karşılaştırılmasıdır.Maliyetler birtakım amaçlarla kullanılmak üzere saptanırlar. Maliyet verileri belli amaçlara hizmet eden birer araçtır. Maliyet saptamada güdülen amaçlar “hangi maliyetlerin” saptanacağını (maliyet birimlerinin seçimi) olduğu kadar, bu maliyetlerin “ne şekilde” saptanacağını da belirler.

Maliyet Unsurları

Maliyet = F (Boyut, Kalite, Üretkenlik)

Boyut -> İşlevsellik derecesi

Kalite -> Standartlara uyum

Üretkenlik -> Göreceli

 

 

 

 

 

Referans: http://pol.atilim.edu.tr/files/mgmt444/BKBolum7.doc

 

Hakkında Cumhur Şamiloğlu
Civil Eng., MRICS Management of International Business (MSc-2002)

Yorum bırakın